Veelgestelde vragen
-
U kunt uw persoonlijke pincode herstellen door naar Inloggen voor keurmeesters te gaan. Daar logt u met uw eigen DigiD in. In deze omgeving kunt u zelf een persoonlijke pincode herstellen. Ook kunt u er allerlei persoonlijke gegevens inzien, zoals uw bevoegdheden en cusumstanden. Daarnaast kunt u hier uw adresgegevens aanpassen.
Laatste nieuws
Als u uw e-mailadres hier opgeeft, houden wij u bovendien op de hoogte van het laatste nieuws over APK.
Bent u niet in het bezit van een DigiD, dan kunt u deze gratis aanvragen via www.digid.nl.
-
Bij het keuren van deze BE-combinatie moet u de voertuig-combinatie helemaal ontkoppelen. Tijdens de APK moet de opleggertrekker rondom vrij zijn. Dit is nodig zodat u alle keuringseisen op een normale manier kunt controleren.
-
Vanaf mei 2021 moeten land- en bosbouwtrekkers gekeurd worden. U kunt de APK regelgeving voor land- en bosbouwtrekkers hier downloaden: handboek APK-regelgeving voor Land en bosbouwtrekkers (pdf, 6mb).
-
De RDW heeft geconstateerd dat het bij verschillende voertuigen moeilijk is om het emissie gerelateerd diagnostisch boordsysteem (EOBD) tijdens een APK uit te lezen. Hierdoor is de werkwijze voor EOBD uitlezen tijdens de APK aangepast. Ga voor meer informatie naar:
-
Als de mistlichten aan de voorzijde van een voertuigen werken, dan moet u de afstelling van het mistvoorlicht controleren. Het lichtste vlak mag zich niet bevinden boven de horizontale lijn (0 mm/m-lijn) die overeenkomt met het midden van het mistvoorlicht. Voor het lichtbeeld zelf gelden geen eisen.
Een koplamptester mag gebruikt worden mits deze betreft de instelbaarheid van de hoogte geschikt is om de mistlampen te meten. Indien de koplamptester niet geschikt is maakt u gebruik van een lichtscherm. Een lichtscherm kan bijvoorbeeld een muur zijn.
-
De controle van de waarschuwingsinrichting ABS beperkt zich tot een visuele en auditieve controle of er een defect wordt aangegeven. Er vindt geen controle plaats op de aanwezigheid van een waarschuwingsinrichting of waarschuwingslampje.
-
Een aantal voertuigonderdelen moet u voor een APK-keuring verwijderen of demonteren, om een goede controle uit te kunnen voeren. Welke onderdelen dat zijn, staat in de APK-regelgeving, in de algemene bepaling, artikel 5.1b.3.
-
Het controleren van de tachograaf bij lichte bedrijfsvoertuigen en personenauto’s is vanaf 1 januari 2016 onderdeel van de APK 2-keuring. De controle van de tachograaf was voor de zware bedrijfsauto’s al onderdeel van de APK 1-keuring.
-
Voor APK-erkenninghouders zijn geen extra investeringen nodig om de controle op de tachograaf voor lichte bedrijfsauto’s in APK 2-keuring uit te kunnen voeren. De controle kunt u uitvoeren met behulp van het al aanwezige basis gereedschap (looplamp en meetlint). U hoeft geen nieuwe apparatuur aan te schaffen.
-
De controle-eisen voor het keuren van de tachograaf bij APK 2 worden beschreven in de APK-regelgeving per 1 januari 2016. Het gaat om een eenvoudige controle waarbij gekeken wordt of er een installatieplaatje aanwezig en geldig is en of de tachograaf op de juiste manier verzegeld is. Daarnaast moet u ook controleren of de omtrek van de banden niet afwijkt.
-
Wanneer u een tachograaf met installatieplaatje aantreft tijdens een APK- keuring moet u deze altijd controleren.
-
Alle wijzigingen staan vermeld onder aan de site bij ‘Recente wijzigen’. Ook zijn de betreffende artikelen met een geel kader omlijst en staat de datum van de wijziging bij het artikel. Tenslotte staat er, als de regelgeving onlangs gewijzigd is, een aantal weken een waarschuwingsbalk op de site. U kunt de wijzigingen dus niet meer missen.
-
Naast de online APK-regelgeving is er een papieren versie. Deze kunt u zelf printen.
-
U mag geen keuringen uitvoeren waarbij u het apparaat (meetmiddelen) nodig heeft om te keuren. Als het apparaat gerepareerd is neemt u, voordat u weer met het apparaat keurt, contact op met APK Centrum Nederland. Het e-mailadres is [email protected] U laat met bijvoorbeeld een reparatie bon zien dat het apparaat weer werkt. APK Centrum Nederland beoordeelt of u weer mag keuren of dat er een Toezichthouder Bedrijven langskomt. Zet in de mail het bedrijfsnummer en/of het KI-nummer. U kunt het e-mailadres niet gebruiken voor andere technische vragen of vragen over overige schorsingen. Vragen hierover kunt u stellen via ons Contactformulier of bellen naar 088-0087477.