Steekproef
Actuele regelgeving
-
De RDW controleert door middel van een herkeuring (steekproefsgewijs) of u de APK op een juiste manier uitvoert.
Bij het afmelden van een voertuig krijgt u de melding of het voertuig in een steekproef is gevallen en dus door de RDW gecontroleerd moet worden. U ziet ook gelijk tot welk tijdstip het voertuig hiervoor beschikbaar moet zijn. Het voertuig moet u 90 minuten laten staan.
Er mogen in deze periode geen wijzigingen en/of metingen worden verricht aan het voertuig.
U (de bevoegde keurmeester die het keuringsrapport heeft ondertekend) moet zelf aanwezig zijn tijdens de steekproef en u assisteert de controleur als dit nodig is.Zegt de RDW de steekproef telefonisch af? Dan vermeldt u op het keuringsrapport in het vak ‘Reparatieadvies-, advies-, reparatie- of afkeurpunt en nadere uitleg’: Afgezegd om -tijdstip- door -naam RDW-medewerker- en ondertekend door de APK-keurmeester.
De uitvoering van de steekproef moet binnen 15 minuten na aankomst van de steekproefcontroleur kunnen beginnen. Deze 15 minuten zijn niet bedoeld om de keurmeester van ergens anders (buiten de keuringsplaats) te laten komen.
Meldt u een afgekeurd voertuig af, dan geldt:
- Er zijn geen afmeldkosten verbonden aan het afmelden van een afkeuring.
- De afkeurmeldingen vallen buiten de afmeldbeperking.
- Bij een steekproef op een afkeurmelding worden de voorschriften keuring (artikel 27 REK) en de geregistreerde ‘reparatieadvies-, advies- en afkeurpunten beoordeeld.