(Voorraad)Druk remsysteem

Artikel 5.3.37

Actuele regelgeving

 1. 1.

  Bedrijfsauto’s met een tweeleidingremsysteem ten behoeve van aanhangwagens moeten aan de aansluitkop van de voorraadleiding een druk bezitten met een grenswaarde van 6,5 tot 8,5 bar, en aan de aansluitkop van de commandoleiding, bij een maximale voorraaddruk, een druk met een grenswaarde van 6,0 tot 8,5 bar.
  Wijze van keuren
  Visuele controle met behulp van een manometer, waarbij de rem in werking wordt gesteld.
  Toelichting

  Fabrikantenverklaring hogere commando- en voorraaddruk

  De commando- en voorraaddruk mag niet hoger zijn dan 8,5 bar. Dit geldt ook als er een verklaring van de fabrikant aanwezig is, waar een hogere waarde op staat.  

  Aansluitkoppen luchtdrukremsysteem zonder koppeling

  Het is niet verplicht dat er een koppeling is gemonteerd als er aansluitkoppen ten behoeve van het remsysteem van een aanhangwagen aanwezig zijn. Wel moeten de aansluitkoppen voldoen aan de eisen die hieraan gesteld worden.

   

 2. 2.

  Bedrijfsauto’s in gebruik genomen na 31 december 1997 mogen niet zijn voorzien van een éénleidingremsysteem ten behoeve van een aanhangwagen
  Wijze van keuren
  Visuele controle, terwijl de bedrijfsauto zich boven een inspectieput of op een hefinrichting bevindt.
 3. 3.

  Bij bedrijfsauto’s met een éénleidingremsysteem ten behoeve van aanhangwagens moet aan de aansluitkop de voorraaddruk van het remsysteem aanwezig zijn. Deze druk moet ten minste 5 doch niet meer dan 6 bar bedragen.
  Wijze van keuren
  Visuele controle met behulp van een manometer.
 4. 4.

  Bedrijfsauto's in gebruik genomen na 31 december 1997 mogen niet zijn voorzien van een afzonderlijke inrichting voor de bediening van de remmen van de aanhangwagen.
  Wijze van keuren
  Visuele controle
  Toelichting

  Het is mogelijk dat er in voertuigen een zogenaamde aanhangwagenrem (trailerrem) aanwezig is.

  Met de trailerrem test u de remmen en koppeling als u een aanhangwagen (trailer)aankoppelt.

  De rem activeert u alleen bij een rijsnelheid van minder dan 4 km/u. De rem wordt vrijgegeven zodra de rijsnelheid hoger is  dan 7 km/u of als u de hendel loslaat.

 5. 5.

  Bij bedrijfsauto’s in gebruik genomen na 31 december 1997, moeten de voorraad- en commandoleiding zijn voorzien van goedwerkende automatische afsluiters.
  Wijze van keuren
  Visuele controle
  Toelichting

  Afsluiter geplaatst voor de automatische afsluiter

  Is er een extra (niet automatisch) afsluiter voor de automatische afsluiter geplaatst, dan is er geen sprake van een goedwerkende automatische afsluiter. Dit is een afkeurpunt.