Onderdelen en werking drukluchtremsysteem

Artikel 5.3.35

Actuele regelgeving

  1. 1.

    Bedrijfsauto’s met een geheel of gedeeltelijk drukluchtremsysteem moeten zijn voorzien van:

    1. drukmeetpunten waarmee de drukken die worden ingestuurd in de drukluchtremcilinders op iedere as, kunnen worden gemeten;
    2. een drukmeetpunt waarmee de druk vóór elke drukluchtremkrachtregelaar kan worden gemeten, en
    3. een goed functionerend meerkringsbeveiligingsventiel indien het voertuig in gebruik is genomen na 30 september 1975.
    Wijze van keuren
    Onderdelen a en b: visuele controle, terwijl de bedrijfsauto zich boven een inspectieput of op een hefinrichting bevindt.
    Onderdeel c: visuele controle met behulp van manometers of de dashboardmeter(s), waarbij de bedrijfsremkringen beurtelings worden ontlucht. De resterende druk in de niet ontluchte kringen moet van een redelijk niveau zijn.
    Toelichting

    Beoordeling overstroomventiel drukluchtremsysteem

    Het beoordelen van de juiste werking van een overstroomventiel in een drukluchtremsysteem is geen eis voor de APK.

  2. 2.

    Drukluchtremkrachtregelaars moeten goed functioneren.
    Wijze van keuren
    Visuele controle met behulp van manometers, terwijl de bedrijfsauto zich boven een inspectieput of op een hefinrichting bevindt, waarbij de rem in werking wordt gesteld. Indien mogelijk wordt de controle ook uitgevoerd wanneer de drukluchtremkrachtregelaar de volle druk doorstuurt. Controle op het goed functioneren kan achterwege blijven, indien een controle is uitgevoerd volgens het derde lid.
    Toelichting

    Simuleren drukluchtremkrachtregelaar (ALR)

    Heeft het voertuig een drukluchtremkrachtregelaar (ALR) met een goed functionerende simulatieaansluiting? Dan moet u de drukluchtremkrachtregelaar simuleren. Daarvoor heeft u niet perse een reduceerventiel nodig. U kunt ook de druk in het luchtdrukremsysteem gebruiken. Voor het bepalen van de druk op de simulatieaansluiting kunt u een manometer of de luchtdrukmeter op het dashboard van het (trekkend) voertuig gebruiken.
  3. 3.

    Bedrijfsauto’s met drukluchtremkrachtregelaars, in gebruik genomen na 30 september 1981, moeten zijn voorzien van een plaat waarop duidelijk leesbaar de afstelling van de drukluchtremkrachtregelaars is vermeld. De vermelde drukluchtremkrachtregelaars moeten aanwezig zijn en moeten globaal zijn afgesteld zoals voor de beladingstoestand van het voertuig is vermeld op de plaat.
    Wijze van keuren

    Visuele controle op de aanwezigheid, waarbij het merk en type van de drukluchtremkrachtregelaar mag afwijken. Indien ter plaatse de daadwerkelijke aslast of veerbalgdruk kan worden vastgesteld, vindt de controle van de afstelling van de drukluchtremkrachtregelaars plaats met behulp van manometers, terwijl de bedrijfsauto zich boven een inspectieput of op een hefinrichting bevindt. Hierbij wordt de rem in werking gesteld waarbij de afstelling ten hoogste 0,5 bar mag afwijken van de gegevens op de plaat. De volgende twee afstellingen moeten ten minste worden gecontroleerd:

    1. de stand waarin de regelaar zich bevindt behorende bij de vastgestelde aslast, en
    2. wanneer de regelaar de volle druk doorstuurt, voor zover dit mogelijk is zonder demontage.

    Indien ter plaatse de daadwerkelijke aslast of veerbalgdruk niet kan worden vastgesteld, vindt een globale controle van de afstelling van de drukluchtremkrachtregelaars plaats met behulp van manometers, terwijl de bedrijfsauto zich boven een inspectieput of op een hefinrichting bevindt. Hierbij wordt de rem in werking gesteld. Bij een niet maximaal belaste as wordt de werking van de regelaar gecontroleerd door:

    1. de druk te meten die de regelaar doorstuurt in de stand waarin deze zich dan bevindt;
    2. de afstelling te meten van de stand waarin de regelaar de volle druk doorstuurt, voor zover dit mogelijk is zonder demontage.

    De onder punt b gemeten druk moet hoger zijn dan de druk vastgesteld onder punt a. Indien de betreffende as nagenoeg maximaal is belast, mag de onder punt b gemeten druk gelijk zijn aan de vastgestelde druk onder a.

  4. 4.

    De ontwateringsventielen van reservoirs moeten goed functioneren.
    Wijze van keuren
    Visuele controle, waarbij het ontwateringsventiel, indien mogelijk, moet worden bediend.